Montaj
Montaj

Informaţii tehnice şi instrucţiuni de montaj


Sfaturi de prelucrare a lentilelor polarizante 

În urma montajului în rame rigide (cu contur metalic sau din plastic tare) în lentile apar tensiuni. În cazul lentilelor incolore tensiunile sunt mai puţin vizibile cu ochiul liber, dar în cazul lentilelor polarizante, tensiunile vor fi evidenţiate de deformarea filtrului polarizant, la marginea lentilei. Cu cât lentila este strânsă mai tare cu atât tensiunile sunt mai puternice şi vor fi mai vizibile în lentilă. Pentru a evita apariţia acestor tensiuni trebuie să se evite strângerea excesivă a lentilelor în ramă.

Datorită filtrului polarizant încastrat în lentilă, montajul lentilelor polarizante necesită atenţie sporită. De aceea vă rugăm ţineţi cont de următoarele aspecte în prelucrarea lentilelor polarizante:

 lentilele trebuie montate cu axa polarizantă cât mai aproape de orizontală pentru blocarea cât mai eficientă a reflexiilor. Axa polarizantă este reprezentată prin semnele orizontale de montaj şi trebuie poziţionată  la 180° cu o toleranţa de 3.0°,  pentru fiecare lentilă. 

 aveţi grijă ca lentilele să fie şlefuite pe forma potrivită pentru fiecare ramă. Este recomandată şlefuirea lentilei cu 1-2 zecimi mai mică decât în mod normal pentru ca lentilele să stea lejer în ramă, nu strânse. 

 lentilele strânse în ramă (datorită formei prea mari, a formei diferite sau a ramei rigide) vor genera tensiuni deranjante. 

 deteriorarea  filtrului polarizant nu mai poate fi remediată, de aceea vă recomandăm prelucrarea de la început cu atenţie. Deteriorarea filtrului polarizant prin strângerea excesivă în ramă nu face obiectul garanţiei.

 poziţionarea faţetului trebuie să fie spre partea convexă a lentilei, între filtrul polarizat şi suprafaţa convexă. Filtrul polarizant este poziţionat la 0.8 mm de partea convexă, poziţionarea faţetului în dreptul acestuia ducând la evidenţierea amplificată a tensiunilor. 

 pentru ramele cu fir nu recomandăm montarea lentilelor polarizate. Dacă totuşi este necesar, faceţi canalul pentru fir cu atenţie. Aveţi grijă să nu faceţi canalul pentru fir în zona filtrului polarizant (la 0.8 mm de convex). Tăierea canalului pentru fir în dreptul filtrului polarizant va duce la apariţia zonelor albe de-a lungul acestuia. Poziţionaţi canalul pentru fir către partea concavă a lentilei. 

 după şlefuire nu aplicaţi acetonă sau alcool pe marginea tăiată a lentilei pentru a evita riscul deteriorării filtrului polarizant.

Important: vă rugăm ţineţi cont de faptul că lentilele polarizante sunt mai groase decât lentilele simple (incolore, colorate sau fotocromatice). Datorită filtrului polarizant grosimea minimă nu poate coborî  sub minim 1.8 mm, fapt ce duce la grosimi mai mari, în special în cazul indicelui 1.67.

Recomandare: simplu, uşor şi sigur – folosiţi Serviciul Profesional de Montaj Interoptik pentru calcularea, optimizarea şi montarea lentilelor polarizante.


Indicaţii de montaj pentru tratamentul  SuperAR TopCoat 

Tratamentul TopCoat SuperHydrofobic vine împreună cu un strat aderent de culoare albastră care va permite montarea lentilei fără a avea nevoie de foliile adezive speciale. Stratul aderent asigură lipirea foliilor standard de montaj de lentilă şi o fixează ferm în timpul şlefuirii.

După montaj, umeziţi şi ştergeţi lentila cu o lavetă din microfibră sau un şerveţel  de hârtie pentru a îndepărta stratul aderent albastru. Lentila îşi recapătă aspectul original dat de tratamentul antireflex SuperAR – nuanţa verde.

Pentru montarea lentilelor cu tratamentul TopCoat Superhydrofobic vă rugăm respectaţi următorii paşi:

  • Nu ştergeţi lentilele înainte de montaj. Stratul mat albastru oferă aderenţa în fixarea lentilei. Este obligatoriu să se evite contactul cu apa, înaintea blocării lentilelor.
  • Blocarea lentilelor se face cu ventuze normale, direct pe stratul mat albastru. Verificaţi dacă lentilele sunt bine blocate pentru a evita dezlipirea ventuzei înaintea şlefuirii.
  • După şlefuire, lentilele tăiate se vor trece sub un jet de apă, iar stratul aderent se va şterge cu un şerveţel de hârtie moale. Lentila îşi recapătă aspectul original dat de tratamentul SuperAR, nuanţa verde.


Indicaţii de montaj pentru lentilele din material hi-index 1,6 şi 1,67

Lentilele din material organic indice 1,6 şi 1,67 sunt mai sensibile la temperaturi ridicate decât cele din material organic indice 1,5. 

La montarea în rame de celuloid este necesară atenţie sporită, expunerea lentilelor la surse de caldură deteriorează suprafaţa acestora (materialul organic al lentilei se dilată mai mult decât stratul antireflex, care este o depunere metalică, având ca rezultat fenomenul de “încreţire” a tratamentului antireflex).

Vă sfătuim să nu încălziţi rama cu lentilele aplicate pentru a evita orice fel de problemă, cazul cel mai des fiind întâlnit la reglajele ulterioare montării lentilelor.
Pentru a evita această situaţie, rama trebuie ajustată înainte de montarea lentilelor.


Indicaţii de montaj pentru lentilele degresive Office

Efectuarea măsurătorilor se face respectând următorii paşi:

  1. Se aşează rama aleasă pe capul clientului în poziţia de purtare
  2. Măsuraţi distanţa pupilară la citit pe fiecare ochi în parte
  3. Marcaţi poziţia pleoapei inferioare pe demolens-ul ramei

Important de reţinut: Ochii dumneavoastră trebuie să fie la aceeaşi înălţime cu ochii clientului pentru a evita erorile de măsurare. Poziţionaţi-vă central (atenţie nu în stânga sau în dreapta) în faţa clientului astfel ca privirea dumneavoastră să cadă perpendicular pe ramă.

      4.   Montajul lentilelor degresive Office în ramă se face respectând distanţa pupilară pentru aproape. Folosiţi linia verticală pentru centrare. Lentila se montează astfel încât linia orizontală să corespundă cu poziţia pleoapei inferioare măsurate anterior.


Indicaţii de montaj pentru lentilele Progresiv Excelite 

Înălţimea minimă a ramei trebuie să fie 33 de mm pentru varianta L, respectiv 29 mm pentru varianta XS. Lentilele progresive trebuie centrate ţinând cont de distanţa pupilară pentru fiecare ochi în parte, astfel încât zonele vizuale să fie folosite ideal la toate distanţele.

Efectuarea măsurătorilor se face respectând următorii paşi:

  1. Se aşează rama aleasă pe capul clientului în poziţia de purtare
  2. Masurarea se face într-o poziţie normală şi relaxată a capului şi a corpului, cu privirea îndreptată orizontal înainte
  3. Se marchează centrul pupilei pe demolensul-ul (şablonul) ramei, punctul astfel rezultat reprezentând punctul de centrare. Pentru aproape nu este nevoie de nici o măsurare suplimentară.

Important de reţinut: Ochii dumneavoastră trebuie să fie la aceeaşi înălţime cu ochii clientului pentru a evita erorile de măsurare. Poziţionaţi-vă central (atenţie nu în stânga sau în dreapta) în faţa clientului astfel ca privirea dumneavoastră să cadă perpendicular pe ramă.

      4.   Montajul lentilelor progresive Excelite în ramă se face ţinând cont de punctul de centrare şi de distanţa pupilară pe fiecare ochi în parte. Lentilele se montează astfel încât centrul crucii de montaj să fie suprapus peste punctul de centrare de pe demolens-ul ramei. Ţineţi cont de faptul că lentilele Progresiv Excelite nu au predescentrare.