Ochelari de soare
Ochelari de soare

Ochelarii de soare protejează ochii de radiaţiile solare şi oferă confort sporit în zilele cu soare. Aceştia se pot realiza şi cu dioptriile dumneavoastră astfel încât să vă bucuraţi de confortul oferit de filtrul de culoare dar şi de vedere clară la toate distanţele.

Ochelarii de soare sunt un accesoriu de modă al cărui principal scop este, însă, de a proteja ochii împotriva razelor UV şi a reflexiilor solare. Când cumpăraţi ochelari de soare, atenţia focalizată asupra designului şi a trendului  în modă trebuie acordată şi funcţionalităţii ochelarului. Aceştia trebuie aleşi cu grijă, şi de preferinţă, cu recomandarea unui specialist, în funcţie de activităţile pentru care vor fi folosiţi şi condiţiile atmosferice specifice zonei, indiferent dacă alegeţi ochelarul pentru activităţi sportive desfăsurate afară sau pentru după-amiezi petrecute la plimbare şi cumpărături.
Lentilele ochelarilor de soare pot fi pentru protecţie, dar de asemenea pot fi şi pentru corecţie, cu dioptrie. Doar anumite modele de ochelari de soare permit schimbarea lentilelor cu lentile pentru vederea la distanţă, unifocale sau multifocale, cu diferite culori sau tratamente.

Când cumpăraţi o pereche de ochelari de soare verificaţi dacă este înscris în interiorul braţului simbolul CE. Acesta garantează respectarea limitelor de protecţie UV admise în Europa.
Ochelarii de soare nu sunt toţi la fel. Fiecare lentilă este specifică anumitor condiţii de lumină. Ca o regulă, numărul corespunzător categoriei filtrului de protecţie împotriva razelor UV este înscris pe braţ după marcajul CE. Există cinci categorii de filtre:

  • 0 – filtru slab pentru lumină redusă
  • 1 şi 2 – filtru mediu care se foloseşte în Europa
  • 3 – filtru puternic pentru zonele tropicale, la munte sau pe apă
  • 4 – filtru foarte puternic pentru condiţii de radiaţii extreme, de ex. pe un gheţar.
Materialele performante din care sunt realizate lentilele oferă contrast mărit (lentile SunContrast), filtre polarizate (lentile SunPolar) precum şi acţiune fotocromatică (ColorMatic® Contrast). Află mai multe în secţiunea Lentile.